Za naravo ob Savo

 

Čeprav je šolskega leta konec, borci za naravo in naravovarstveniki ne poznamo počitka!
V soboto, 27. 6., smo skupaj prehodili, prekolesarili, preveslali in preplavali celoten tok reke Save v Sloveniji. Po odsekih smo premagali vseh Savinih 258 km.

Dogajalo se je tudi v Litiji. Mladi za podnebno pravičnost Litija in društvo Slomo smo združili moči in organizirali dogajanje na odseku Kresnice-Litija.

Začeli smo že ob 9.00 na prodišču pri Kresniškem mostu (nekateri smo se tja odpravili z vlakom), kjer so nas pričakali strokovnjaki –  člani Skupine za speleobiologijo (Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani). Tam smo skupaj spoznali prebivalce “rečnega podzemlja,” njihov pomen za ekosistem in nevarnosti, ki jim pretijo zaradi človekovih posegov v okolje.

Nato smo se odpravili proti Litiji-nekateri peš, drugi s kolesom, tretji s čolni po vodi. Po poti smo občudovali Savo in s pobiranjem smeti očistili njeno bližino.

Ko smo prispeli v Litijo, smo se zbrali v parku ob Savi, kjer sta se nam pridružila še krajinski arhitekt Žan Lovše, ki nam je predstavil ideje za reki prijazno prenovo tega parka, in biologinja Marjana Hönigsfeld Adamič iz inštituta Lutra, ki nam je več povedala o zanimivih prebivalcih Save, biotski pestrosti in vplivih, ki bi jih na pestri rečni ekosistem imela gradnja hidroelektrarn. Za konec smo se odpravili še v Litijski Mestni muzej, kjer smo spoznali še zgodovinski in kulturni pomen Save.

Namen te vseslovenske akcije je bil povezati vse podobno misleče, ki jim je mar za več kot le za lastno korist, borce za pravičnejši, ne izkoriščevalski svet ter da pokažemo, da narave ne damo!

Na vseh aktivnostih skupaj se nas je zbralo več kot 30, po celi Sloveniji pa več kot 700. A to je šele začetek!

Naslednjič gremo morda za naravo ob Muro, za naravo v Anhovo, v Petišovce…

Spremljaj nas na IG: mzpp_litija, FB drustvo.slomo

in se vidimo na naslednji akciji!

Zapisala: Maša Cvetežar, Mladi za podnebno pravičnost Litija