Trening mladinskih delavcev na Hrvaškem ‘Partner Up’

Po dolgem obdobju izobraževanj, ki so potekala preko spleta, je posijal žarek upanja za izvedbo v živo. 25 mladinskih delavcev iz Španije, Italije, Turčije, Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije in Slovenije se je združilo v Samoboru, hrvaškem mestecu, tik ob slovenski meji. Izobraževanje je bilo namenjeno organizacijam iz področja mladinskega dela za spoznavanje novih partnerjev in snovanje bodočih skupnih projektov – ‘Partnership building Activity’. Prijavitelj in organizator je nevladna organizacija Izvan fokusa  iz Karlovca, ki pa ima izpostavo tudi v Zagrebu.

Program izobraževanja

Teden smo začeli s spoznavnimi aktivnosti, ki so sestavni del vsakega treninga, nadaljevali pa z resnim delovnim tempom spoznavanja naših organizacij in naših aktivnosti. Dodobra smo spoznali program Erasmus+ in s pomočjo Kahoot kviza odkrivali programe za prijavo projektov s področja mladine. Pridobljeno znanje smo uporabili za snovanje projektnih idej in jih z delom po skupinah razvili do konca. Na delavnicah smo obdelali vse faze projekta in jih sproti zapisovali in evalvirali. Zadnji dan smo projekte tudi predstavili in aktivosti zaključili s podelitvijo Youthpass-ov.

Študijski obisk Bunkerja

Med tednom smo obiskali tudi ‘Centar za mlade Samobor – Bunker‘, ki je mladinski center kot naš litijski. Je največji na Hrvaškem in eden redkih, ki je financiran s strani države. Prostor je dobil v nekdanji vojašnici, ki jo je država dala v upravljanje Občini Samobor, katera je želela prostor nameniti mladim, ki bi želeli ustvarjati in kreirati aktivnosti za mladino. Delujejo že tri leta in v tem času so se v njihovi dvorani zvrstila velika glasbena imena s področja bivše Jugoslavije. Zaposlovanje, informiranje in zabava so besede, ki jih definirajo.

Čas za slovo

Po enem tednu spoznavanja, ‘brainstormanja’, snovanja idej in kreiranja projektov, smo se na žalost morali posloviti od drug drugega in Samobora. Vsak je odšel na svoj konec Evrope v upanju, da se naše poti še kdaj srečajo, v živo.

Kot rezultat bo nastal priročnik za bodoče prijavitelje Erasmus+ projektov, kmalu pa z vami tudi podelimo video, ki ej nastal tekom treninga. Spremljaj nas!

Naslovna fotka by Izvan fokusa

Ostalo by Maša in naključni mimoidoči