Sandra poroča iz USPOSABLJANJA V AJDOVŠČINI

V torek in sredo, 18. in 19. aprila, sem se udeležila dvodnevnega usposabljanja z naslovom –  Osnove mladinskega dela. Izobraževanje je potekalo v Hiši mladih v mladinskem centru v Ajdovščini,  ki ga je organizirala Mreža Mama vodila pa ga je Katarina Nučič. Namen usposabljanja je bilo spoznavanje osnov mladinskega dela, kaj je potrebno, da dosežemo vključevanje mladih v družbo in lokalno skupnost ter kako načrtovati in izvajati proces mladinskega dialoga.

Katarina je usposabljanje razdelila na naslednja področja: mladinski dialog, trajnostni razvoj, EU dokumenti s področja mladine in program ERASMUS, ter nam predala pomembne informacije za nadaljnja samostojna raziskovanja. Področja smo strokovno predelali in se osredotočili predvsem na vključevanje in sodelovanje mladih v naših aktivnostih.

Udeleženci smo si zmenjali izkušnje organizacije trajnostnih in vključujočih projektov v mladinskem delu ter v naših lokalnih skupnostih. Pregledali smo dobre prakse, ki jih na področju trajnosti že izvajajamo sodelujoči in raziskali možnostih financiranja trajnostnih in vključujočih projektov mladih v okviru programa Erasmus +.

Praktično uporabo naučenega smo že na usposabljanju preverili preko načrtovanja aktivnosti, ki jih bomo z mladimi izvajali v naših mladinskih centrih.

Mladinski center Litija že izvaja trajnostni program, poimenovali smo ga Eko dan. To  je trajnostno naravnan program, kjer se cca. 2x mesečno srečujemo na delavnicah ali na delovnih akcijah. Ker sem tudi sama zelo povezana z naravo, te vabim, da se mi  pridružiš v našem centru, kjer bomo spoznavali vse, kar je povezano z naravo.

Ajdovščino sem zapustila z občutki, da sem na dobri poti, saj me delo z mladimi zelo veseli. Prejela sem ogromno znanja, ki ga bom uporabila pri izvajanju aktivnosti v našem mladinskem centru. Usposabljanje se mi je zdelo poučno in konstruktivno. Spoznala sem sebi podobne ljudi, s katerimi smo si izmenjali ogromno informacij ter idej za  nadaljno delo v mladinskih centrih.

 

Sandra Juvan