Prostovoljka Nika se javlja iz Italije

Nika je prostovoljka v italijanski eko vasi Torre Superiore v okviru projekta prostovoljstva, ki je financiran s strani evropskega programa ‘Evropska solidarnostna enota’.

 

V mesecu marcu se je začelo moje 6-mesečno obdobje prostovoljstva v programu ESE*, in sicer v ekovasi Torri Superiore, ki se nahaja na koncu zadnjega naselja v dolini reke Bevere, v Liguriji, v Italiji.
Začelo se je počasi a hkrati sunkovito. V skupnost, v kateri prebiva okrog 20 med seboj zelo raznolikih ljudi, sem prispela kot prva tujka po dolgi, s kovidom zaznamovani, zimski hibernaciji. Bil je šok za vse.
Po nekaj dneh privajanja na nove, zame precej drugačne, okoliščine se je zares začela tudi moja integracija s skupnostjo skozi spoznavanje njene zgodovine, delovanja, še posebej pa njenih članov. To mi je bilo in mi še vedno je v veliko veselje, saj je eden izmed pomembnejših vzgibov za moje prostovoljstvo na tem koščku planeta ravno spoznati in biti del življenja v namerni skupnosti.
Zanimivo mi je bilo tudi spoznavati širšo kulturo in zgodovino regije in države v katero sem se podala, in prepoznavati razlike v njihovem odnosu do življenja. Še vedno se čudim glasnim, temperamentnim, s čustvi nabitim, pogovorom (tudi o najbolj vsakdanjih stvareh), izurjenemu manevriranju po ozkih podeželskih cestah in ležernemu, skoraj mudečemu se opravljanju vsakdanjih opravkov.
Bilo je navdihujoče opazovati prebujanje življenja v eko vasi skozi prve mesece. S pomladjo je oživela in zacvetela mediteranska divjina okrog, hkrati pa je eko vas začelo obiskovati vedno več novih obrazov, ki so s seboj prinesli drugačno energijo in popestrili izkušnjo življenja tu.
Počeli smo vse sorte: Začela se je nova sezona integriranega kmetovanja v rastlinjakih, nadaljevalo se je obrezovanje in gnojenje oljk, in obnavljanje kamnitih zidov, v katere je ugnezdena eko vas. Treba je bilo pomagati v kuhinji (kimchi se ne pripravi sam), in pri pripravi hrane v bližnjem Karitas centru.
Treba je bilo seveda tudi praznovati praznike s slastno focaccio, dobrim vinom, in sladko Colomba torto, ob soncnih dnevih skočiti v bližnjo reko ali/in morje, raziskovati hribe ter vasi okrog, pa še marsikaj.

Dnevi so pestri in polni novih spoznanj.

Nika

*ESE – Evropska solidarnostna enota