Po drugem Maksimal festivalu

»Ja valda bomo delal koncert!«, je bil odgovor, dan po poplavah v Litiji na dvom o organiziranju dogodka, ključne osebe našega festivala, ki je utrpela obsežno škodo v eni hujših naravnih ujm v zgodovini Slovenije. Od začetka, smo se dogovorili, da bodo naši dogodki v spomin na Maksa Koviča dobrodelne narave. Prvotni namen je bil drug, a vendar smo se na hitro odločili, da bo letošnje zbiranje sredstev namenjeno prizadetim občanom.

Uspelo nam je zbrati 1.017,30 €. Denar se bo porazdelil preko Rdečega Križa Litija, različnim prizadetim gospodinjstvom.  Glede na škodo je vsota majhna, a upam, da bodo ta sredstva vsaj malo doprinesela k čim hitrejšem vrnitvijo v normalno življenje.

Tako kot lansko leto, smo tudi letos festival začeli 27.5. z Dnem varnega gorništva, na parkirišču pri gostilni Pri Mostu. Mali in veliki otroci so se lahko preizkusili na mobilni plezalni steni, pod skrbnim očesom Društva prosti čas, vmes pogledali kajak skupine #ZaSavo, izmerili krvni pritisk pri OZRK Litija, pregledali plezalno opremo AO Rašica, videli demonstracijo reševanja GRS Ljubljana, si ogledali reševalno vozilo NMP Litija, vrgli trojko na koš pri KK Litija, se poigrali pri MC Litija, kupili unikatno majico na naši stojnici, ali pa se celo popeljali z dvigalom vozila PGD Litija. Hvala vsem sodelujočim in obiskovalcem za prelep dan. Še posebej hvala gostilni Pri Mostu za pomoč pri organizaciji in za pogostitev udeležencev.

Prvotni plan za koncert je bil seveda odličen prostor pred Mladinskim centrom Litija, ki pa po poplavah ni primeren za prireditve. Na hitro smo se odločili, da dva naša dogodka združimo in naredimo še boljša.

Na Litijski turnir trojk se je prijavilo 28 ekip; 10 ženskih in 18 moških, kar pomeni več kot 120 tekmovalcev. Odgovorni za tekmovanje je posebno pohvalil športno in »fer« vedenje vseh udeležencev. V članski kategoriji je zmagala ekipa Gašperja Ovnika, evropskega prvaka in svetovnega pod-podprvaka v košarki 3×3. Obiskala sta nas tudi legendi slovenske košarkarske reprezentance Roman Horvat in naš Litijan Dušan Hauptman. Dodatno smo se letos potrudili z nagradami in tukaj izrekamo zahvalo vsem donatorjem, da ste nam pomagali prireditev izvpeljati na še višjem nivoju kot lani. Vsi donatorji so navedeni na FB strani Maksimal festival. Posebna zahvala gre še OŠ Gradec in ravnatelju Damjanu Štrusu, za možnost uporabe notranjih in zunanjih prostorov za namen turnirja.

Do zadnjega dne se ni vedelo čisto točno vedelo kdo bo nastopal na koncertnem delu. Še več, vse do sredine avgusta nismo vedeli ali bomo ta del festivala sploh lahko izpeljali. Posledično je slabše oglaševanje večera na igrišče pred OŠ Gradec pripeljalo manjše število občinstva kot pričakovano, a čisto vsak udeleženec je s srcem in mislijo na Maksa lahko užival v neverjetno dobri glasbi. Koncert so odprli Perkakšens z svojim podmladkom in nam pokazali, da se za prihodnost litijske glasbe ni bati. Za njimi so »oder« zažgali domači mladi upi F.R.E.Š., za katere upamo, da jih bomo še slišali ne samo na naših odrih ampak po celotni Sloveniji. Veselili smo se nastopa skupine Midnight Lightning, ki so obljubili vrnitev v čas Jimi-ja Hendrixa. Fantje niso razočarali, publiko so odpeljali na čisto pravi »trip«. Večer je zaključila domača zasedba Bingeldon z zmešanim miksom različnih žanrov.

Hvala vsem tekmovalcem, navijačem in obiskovalcem! Ko začutimo vašo energijo, že vemo, da se naslednje leto spet vidimo :).

Ob koncu še besede zahvale, najprej za Vas dragi posamezniki, ki vas je enostavno preveč, da bi vas naštevali po imenu, HVALA Vam za vse vaše vložene in nepreštete prostovoljske ure. Brez vas MAKSimal ne bi bil to kar je! Hvala financerjem in organizacijskim podpornikom: ZKMŠ Mladinski center Litija, MGD Litija, KLIŠE, Društvo Lojtra, KK Litija, Gimnazija Litija, RIVAL-VTS d.o.o., Gostilna pri Mostu in BARS d.o.o. Z vami je organizacija takšnega dogodka mačji kašelj!

Za vodstvo Maksimal Festivala zapisal Žiga Rappl


*Naslovna slika: udeleženci in navijači turnirja trojk, Maksimal festival 2023 (foto: neznana oseba z naključnim mobilnim telefonom)