E-cikliraj naprave, za zdravje narave!

 

Litija, 8. oktober 2018 – Dve leti po postavitvi uličnih zbiralnikov za stare aparate v občinah Hrastnik, Litija, Radeče, Šmartno pri Litiji, Trbovlje in Zagorje ob Savi, so se organizatorji projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki, družba ZEOS, d.o.o., ponovno oglasili v Litiji. V četrtek, 4. oktobra 2018, so obiskali dijake 1. letnika na Gimnaziji Litija, ki so se tako na zabaven in zanimiv način spoznali z e- odpadki in odpadnimi baterijami in vsemi lokacijami za njihovo oddajo.

Mlade je popeljal v svet E-cikliranja informativen kviz, poleg tega so izdelovali tudi zanimive plakate, kjer so se spoznali z dejstvom, zakaj je pomembno, da se e-odpadke in odpadne baterije E-ciklira. Na koncu dogodka so iskali tudi slogane – stavke, ki pozivajo potrošnike k E-cikliranju in oblikovali naslednje:

– Ni važno, kdo si, kje, si, kaj si – E-cikliraj naprave, za zdravje narave!

– Bodi kul, manj električnih naprav kupuj, potem pa E-cikliraj in tudi maturiraj!

– E-cikliraj okolje, za vse renoviraj!

Dijakom so bili na dogodku v pomoč moderatorji: Urša Dolinšek iz družbe ZEOS, d.o.o., Urban Krevl iz Zavoda Mladinska mreža MaMa ter Tjaša Vidergar iz MC Litija.

Nekateri dijaki so že poznali ulične zbiralnike, navdušeni so bili nad dejstvom, da se v 500-ih mobilnih telefonih nahaja toliko zlata, da lahko iz njega naredimo en zlat prstan ter pokazali tudi izjemno kreativno žilico pri izdelavi plakatov. Obljubili so, da bodo po delavnici še bolj zavzeto skrbeli za naše okolje.

 

Dodatne informacije

O projektu V družbi ZEOS, d.o.o. so leta 2016 pričeli z izvajanjem petletnega ozaveščevalnega projekta na področju pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami z naslovom LIFE Gospodarjenje z e-odpadki in s sloganom E-cikliraj. Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in Ministrstva za okolje in prostor RS. V sklopu projekta vzpostavljajo potrošniku prijazno mrežo zbiranja e-odpadkov in odpadnih baterij: postavitev uličnih zbiralnikov na ekološke otoke in druge lokacije širom Slovenije ter zelenih kotov v večje trgovske centre, za zbiranje teh odpadkov na podeželju pa bodo izvajali mobilna zbiranja. Organizirajo več spremljevalnih aktivnosti, saj želijo občanom predstaviti nove možnosti za oddajanje e-odpadkov in odpadnih baterij in jih hkrati seznaniti, zakaj je pravilna oddaja tovrstnih odpadkov pomembna za okolje.

Projekt omogočajo

  1. Sofinancerji Evropska komisija / Ministrstvo za okolje in prostor RS
  2. Partnerji
  3. Mladinske organizacije: Zavod Mladinska Mreža MaMa, MC Litija
  4. Izvajalci lokalnih gospodarskih javnih služb za ravnanje z odpadki Lokalni: KSP Litija d.o.o.
  5. Občine Lokalne: Hrastnik, Litija, Radeče, Šmartno pri Litiji, Trbovlje in Zagorje ob Savi
  6. Trgovci Big Bang, d.o.o. / Gorenje gospodinjski aparati, d.d. / Mercator Tehnika, Mercator, d.d. / MERKUR trgovina, d.d.
  7. Ambasadorji

Zlatko E-ciklira: Zlatko in ulični jedec, Zlatko pri zelenem lakotniku Mojca E-ciklira: Ulični jedec in Mojca, Zeleni lakotnik z Mojco Tešky E-ciklira: Tešky pri uličnem jedcu, Tešky pred zelenim lakotnikom

Vsi podporniki projekta: http://e-odpadki.zeos.si/podporniki.html

Prispevek zapisala Urška Dolinšek

*na sliki zmagovalna skupina