DAN ZA SPREMEBE 2019 #POSADI DREVO NE PREDSODKA

 

Vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe je nastala z namenom spodbujanja ljudi, da aktivno pristopijo k odzivanju na potrebe posamezne skupnosti. Tako že vrsto let v začetku pomladi nagovarjamo prebivalce Litije, da zavihajo rokave in za en dan postanejo prostovoljci in prostovoljke.

Akcija #posadidrevo, ne predsodka je potekala v soboto, 20. aprila ob Ulici solidarnosti v Litiji. V Skupnostnem sadovnjaku smo spili skupnostno kavo in pogumno poprijeli za orodje in substrate. Svoja vrata je odprla Živa Knjižnica Zasavje in skozi aktiven dialog spodbujala občutek skupnosti, odgovornosti in spoštovanja pravic ter svoboščin posameznika. Žive knjige izhajajo iz različnih okolij, njihov skupni imenovalec pa je pripadnost določeni ranljivi družbeni skupini, ki se v vsakodnevnem življenju srečuje s predsodki in stereotipi. Zasadili in negovali smo drevesa v Skupnostnem sadovnjaku, za globoke korenine in brstenje cvetnih popkov pa so skrbeli lokalni sukalci zvoka. Glavni namen akcije je vzpostaviti prostor, kjer poleg različnih drevesnih vrst raste tudi zavest o enakosti, vključevanju in izkoristku zelenih površin v urbanih okoljih.

Akcija #posadidrevo, ne predsodka je aktivnost projekta Mladinski kreativni laboratorij, podprta s strani programa Evropska solidarnostna enote.