34. nacionalni otroški parlament

V ponedeljek, 8. aprila sva Neža Brinovec in jaz (Kaja) udeležili 34. Nacionalnega otroškega parlamenta. Potekal je v Ljubljani v Državnem zboru. Tema tudi letošnjega otroškega parlamenta je bila duševno zdravje otrok in mladih.

V Litiji naju je pobral avtobus za v Ljubljano. Na kombiju pa so naju čakali še drugi parlamentarci iz Zasavske regije. Ker je naša regija ni tako velika, sem bila edina novinarka, ostali štirje pa so bili parlamentarci, spremljala pa nas je spremljevalka ZPM Zasavje. Ko smo prispeli v državni zbor smo dobili identifikacijske kartice in vsak svoje gradivo. Novinarji smo sedeli na balkonu, parlamentarci pa v veliki dvorani. Na začetku so povedali nekaj napotkov kako bo potekal dan. Najprej se je predstavil Vid Žveglič, predsednik otroškega parlamenta, nato pa so izvolili organe parlamenta. Nekaj besed nam je namenila tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in predsednica Zveze Prijateljev Mladina Slovenija, Darja Groznik. Povedala je da je kar 83% staršev glasovalo v anketi o duševnem zdravju in potrdilo, da pozna svojega otroka. Mladi parlamentarci pa so imeli različna mnenja o tem.

Po premoru so se parlamentarci razdelili v 4 skupine. Obravnavali pa so različne teme; Kaj je duševno zdravje; Vpliv okolja na moje duševno zdravje; Moji viri pomoči; Spremembe za krepitev mojega razvoja. Vsaka skupina je imela eno vodjo, ki ves pogovor vodil in zapisnika, ki si je med tem zapisoval, kar je ob povratku v veliko dvorano prebral pred ostalimi. Novinarji pa smo med tem krožili iz skupine v skupino ter si kaj tudi zapisali. Letošnja novost pa je bila predaja zaključnega memoranduma predsednici Državnega zbora Republike Slovenije. Pozdravilo pa nas je kar nekaj pomembnih oseb v naši državi. Nadaljevali so s plenarno razpravo, v katero so vključevali tudi ministre in jim predlagali različne predloge, ki bi pripomogle k duševnemu zdravju otrok in mladih. Mladi parlamentarci pa se bodo naslednje leto ukvarjali z novo temo otroškega parlamenta, ki pa se glasi Šolski sistem. Ko pa se je dogodek zaključil smo se z predsednico fotografirali ter odšli na kosilo v klet in potem nazaj domov.

Fotografija: Udeleženci 34. nacionalnega otroškega parlamenta

Zapisala: Kaja Prelogar (OŠ Gabrovka – Dole)


Vabimo vas, da si o zasedanju preberete novico, ki je bila objavljena na RTV SLO, vabimo vas tudi k ogledu razprave. TUKAJ je dosegljiv prvi del zasedanja, TUKAJ pa najdeš še drugi del.