30. občinski otroški parlament*

Mladi parlamentarci iz OŠ Litija, OŠ Gradec, OŠ Gabrovka – Dole in OŠ Šmartno so se v četrtek, 5.3.2020 sestali na že 30. občinskem otroškem parlamentu. Letošnja tema parlamenta je “Moja poklicna prihodnost”.

Učence, ki na parlamentih sodelujejo, sta uvodoma pozdravila in nagovorila župan Občine Litija gospod Franci Rokavec in direktorica ZKMŠ Litija Alenka Urbanc. Oba sta poudarila kako lepo je videti zbrane mlade, ki želijo razpravljati o temah, ki se velikokrat tičejo nas vseh, ne samo mladih, ter spodbudila učence k aktivnemu državljanjstvu tudi v prihodnje.

Sodelujoči mladi parlamentarci so v začetku srečanja predstavili delo, ki so ga opravili na posameznih šolah, sledila je debata. Pogovarjali so se predvsem o motivaciji za izbiro določenega poklica, o šolanju, potrebnem za dosego zastavljenih ciljev in o poklicih prihodnosti.

Ob koncu so sprejeli nekaj sklepov, s katerimi najbolje povzamemo debato. Ti sklepi so:

  1. Za našo prihodnost smo odgovrni sami.
  2. Od poklicev imamo različna pričakovanja.
  3. Pomembno je, da opravljamo poklic, ki nas veseli.
  4. V prihodnosti si želimo razbremenitve delavcev.
  5. Pomembno je, da se učenci že zgodaj spoznajo z denarjem.
  6. Poklice si želimo spoznavati skozi oči tistih, ki jih že opravljajo.

Mlade razpravljalce sedaj čaka še regijsko srečanje, letos bodo s kolegi iz občin Zagorje ob Savi, Trbovlje in Hrastnik razpravljali v Hrastniku. V ponedeljek 6.4.2020 pa se bodo odpravili še na nacionalno zasedanje Otroškega parlamenta v Državni zbor RS.


*program je zaščitena blagovna znamka Zveze prijateljev mladine Slovenija