Sharing our KnEUledge – trening mladinskih delavcev v Gironi, Španija

Od 10. do 16. novembra 2018 sva se preko Mladinskega centra Litija kot pošiljateljske organzacije z Lauro Turk udeležili treninga za mladinske delavce Sharing our KnEUledge. Trening je, poleg Slovenije, združil še španske, romunske, italijanske, poljske, francoske in nemške mladinske delavce.

Vsi smo predstavili svoje organizacije, v katerih smo aktivni in v katere bi radi prinesli tudi razsežnosti mednarodnega delovanja. Skozi delavnice, z različnimi metodami neformalnega izobraževanja, pa smo spoznavali Erasmus + po različnih akcijah in nekaj tudi o novem programu ESC (European solidarity corps). Z metodo žive knjižnice smo imeli priložnost iz prve roke spoznati raznovrstne izkušnje, katerim skupni imenovalec je Erasmus+ program – od EVS služb, VET-ovcev, mladinskih izmenjav in različnih treningov. Kako začeti in briljantirati v E+ razpisih smo spoznali z obiskom gironske organizacije, ki se ukvarja z osebami s posebnimi potrebami (od nege in oskrbe, šolanja, prostočasnih dejavnosti in dela), kar je predstavljalo resnično navdihujočo izkušnjo in poskrbelo za odličen zgled dobre prakse. Da pa znanje ni obviselo v teoretičnem nekje-nekoč, smo preko zemljevida potreb in pa nekaj brainstormanja prišli do začetkov lastnih projektov. Kot partnerske organizacije smo se udeleženci povezali med seboj, saj smo ugotovili, da smo iz različnih držav in pokrajin prišli do podobnih, skupnih potreb mladih.

Vsi udeleženci, ki smo sicer aktivni v lokalnem okolju, smo domov prinesli košček sveta – ne le bogato osebno mednarodno izkušnjo, ampak konkretno znanje, na kak način lahko tudi drugim v lokalnem okolju odpremo vrata v svet mednarodnih priložnosti. Kar bomo, saj zase lahko tako rečem, tudi storili.

Danijela Sitar