Kdo smo Amaterji najboljših generacij

 

V sobotno popoldne ni pomembno, ali zunaj dežuje, sneži ali pripeka poletno sonce. V Kulturnem centru Litija že vrvi od zagnanosti. Pod pozornimi in strogimi očmi Eve in Nike namreč skupina ANG začenja svoje vsakotedenske pevske, plesne in igralske vaje.

Naša skupina se je začela oblikovati pred tremi leti, ko so se osnovnošolci OŠ Gradec in nekaj dijakov iz Gimnazije Litija združili pri upodobitvi prvega musicala Pod svobodnim soncem (po knjigi Frana Saleškega Finžgarja). Med pripravljanjem že drugega muzikala, Prevzetnost in pristranost, se je pridružilo še mnogo novih  nadobudnih članov z drugih srednjih šol. Ta musical, katerega navdih je bila knjiga angleške pisateljice Jane Austen je s pomočjo Medgeneracijskega glasbenega društva doživel ponovitve tudi drugod po Sloveniji.

Letos smo dijaki, študentje in osnovnošolec zbrani iz vseh vetrov – Ljubljane, Novega mesta, Zasavja in širše okolice Litije – ter zastopamo več kot deset različnih šol. Ustvarjamo že tretji musical, Slika Doriana Graya, ki upodablja idejo istoimenske knjige avtorja Oscarja Wilda. Musical predstavi igro skrivanja za masko lepote, ki se izkaže za bolj nevarno kot je sprva videti. Zgodba o čednem mladeniču Dorianu, ki ga mladost in lepota zaslepita ter popeljeta v pogubo, je, čeprav napisana pred 200 leti, še vedno nadvse aktualna in prinaša jasno sporočilo, da se s sebičnostjo in izkoriščanjem le oddaljimo od svojih bližnjih ter nazadnje tudi sami od sebe.

Dorianov portret, naslikan z gibi in melodijami, si boste lahko prvič ogledali na premieri, ki bo 4. 11. ob 18.30 v Kulturnem centru Litija, pozneje pa še na ponovitvah. Lepo vabljeni!

Ana Matos, članica ANG