»Kdo si in kaj počneš? – Naučimo se ustvariti podcast z Anžetom Tomićem«

Mreža Mama, ki je krovna organizacija slovenskih mladinskih centrov, je pripravila diseminacijski dogodek ob koncu projekta »Pametno mladinsko delo v mladinskih centrih«.

Namesto, da bi se družili fizično v sončnem Kopru, kjer bi moral dogodek prvotno potekati, smo se družili digitalno na ‘Zoom-u’. V prvem delu dogodka je direktorica Mreže MaMa, Maja Hostnik, predstavila projekt in njegove rezultate. Gre za 24-mesečno strateško partnerstvo z organizacijami iz Estonije Nemčije in Finske, ki je financirano s strani programa Erasmus+ MvA. Na podlagi anketnih vprašalnikov, namenjenih mladini in mladinskim delavcem, so prišli do ugotovitev, da mladi še vedno najbolj uporabljajo Facebook, sledijo mu Instagram, Snapchat in Youtube. Zanimivo, da je kar 100 odstotkov anketiranih prepričanih, da lahko digitalna orodja, tudi računalniške igre, pomagajo pri delu z mladimi. Mladinski delavci so v anketnem vprašalniku najbolj poudarili digitalno pismenost, ki se nanaša na poznavanje in osnovno rokovanje z digitalnimi orodji (aplikacijami, računalniškimi programi, družbenimi omrežji). Izpostavili so varno uporabo interneta, napredno znanje vseh računalniških in mobilnih aplikacij ter ostalih digitalnih orodij. Prepričani pa so, da morajo biti digitalna znanja ena od metod dela, ne pa edina.

V drugem delu srečanja se nam je pridružil gost Anže Tomić. Širši javnosti najbolj poznan kot radijski glas v oddaji Odbita do bita na Valu 202 in del ‘podcasterskega’ dua Apparatus. »Kdo si in kaj počneš ?« je njegov zaščitni znak in uvodno vprašanje, ki ga zastavi gostom v svojih podcastih. Z nami je delil nasvete in trike ‘podcasterskega’ posla. Predvsem triki za zagotavljanje minimalnih standardov zvoka so zelo uporabni, sploh v časih, ko večina ljudi dela od doma. Za boljšo akustiko si lahko narediš šotor iz odej, uporabiš vsaj slušalke z mikrofonom za telefon, se naučiš uporabljati program za obdelavo zvoka, najdeš primerno platformo za objavo svojega podcasta in kot pravi Anže: »Ne predajte se in vztrajajte«!

»Razlika med radijsko oddajo in podcastom? Ni ‘jingla’ na začetku, poslušalec/-ka se sam/-a odloči ali ga bo poslušal/-a ali ne. Bi želel/-a #ostanidoma čas izkoristiti za ustvarjanje podcastov? Če se boš lotil/-a snemanja, na začetku in koncu ploskaj. Ko montiraš, je kar ‘nobel’ vedeti kje je začetek in kje konec.

Za deljenje osnovnega znanja ali za uporabo snemalne kabine pa se pogumno obrni na nas. Z veseljem pomagamo, tudi na daljavo. In ‘priporočilce’ za tiste, ki bi želeli le poslušati podcaste vam priporočamo apparatus. si, kjer lahko slišite Anžetovo ustvarjanje in najdete tudi podcast »A res, tega ne veš?«, kjer se Sašo Stare in Aleš Novak z gosti pogovarjajo o tem, česar ne vedo – poučna zadeva.