3D tiskalnik v našem MCju*

Mladinski center Litija nam je v okviru praktičnega usposabljanja, ki ga moramo opraviti na srednji šoli, omogočil izbiro projekta, ki bi ga želeli izvesti, zato smo si izbrali projekt 3D tiskalnik.

3D tiskalnik smo si izbrali, ker menimo da je zelo zanimiv in da bi tudi v mladinskem centru prišel prav, saj bi se iz tega veliko naučili npr. kako uporabljati in sestaviti 3D tiskalnik ter kako modelirati 3D predmete na računalniku. Lahko bi tiskali izdelke kot so npr.: obeski, zapestnice, nagrade za športne prireditve oz. tekmovanja, piščali, lahko bi tiskali tudi eksponate za mestni muzej, razne okraske za prireditve (noč čarovnic, dedek mraz) in mnogo več. Da bodo tudi drugi izvedeli za projekt in se seznanili s 3D tiskalnikom bomo izvedli delavnico o tem kako se uporablja 3D printer ter osnove 3D modeliranja na računalniku. Delavnico bomo napovedali na FB strani mladinskega centra ter na spletni strani. Poleg tega želimo posneli tudi izobraževalni video o 3D tiskalniku in njegovi uporabi v mladinskem centru.

Kaj je 3D tiskalnik?

3D tiskalnik je naprava s katero lahko tiskamo tri-dimenzionalne predmete. 3D tiskalniki lahko za tisk uporabljajo veliko različnih materialov (npr. guma, plastika, papir, poliuretanski materiali, kovine in podobno ), izbira pa je odvisna od zmogljivosti in tipa tiskalnika. V splošnem se materiali po plasteh nanašajo na različne načine, a najpogostejši v tiskalnikih nižjega cenovnega razreda je nanos topljenega polimera skozi majhno šobo. Polimer je v večini primerov topljiva plastika z ugodnimi lastnostmi za topljenje in hlajenje (v angleščini se uporablja bioplastika PLA ali bolj vzdržljiva ABS, ki za uporabo potrebuje ogrevano posteljo za nanos). 3D tiskalnik filament med 3D tiskanjem vleče v ogrevano glavo, kjer se filament stopi in skozi šobo nanese na tiskalno posteljo. Poznamo več vrst 3D tiskalnikov. V prvo skupino spadajo tiskalniki za vsakodnevno domačo uporabo, ki največkrat uporabljajo PLA, ABS plastiko ter tiskajo z natančnostjo 0.2mm. V drugi skupini so industrijski tiskalniki, ki so podobni domačim, le da so narejeni, da vzdržijo pogoje industrije, kot je neprestano delovanje ter vplive okolja. Poleg tega pa uporabljajo drugačen filament kot domači. Tu so bolj pogosti  kovina, guma ipd.

Kaj je 3D tiskanje? 

Tri-dimenzionalni tisk (3D tisk) je proces izdelave prostorskih trdnih predmetov, objektov na podlagi digitalnih načrtov. 3D tisk je v zadnjem času postal razpoložljiva možnost tudi slehernemu potrošniku in ustvarjalcu, saj so cene naprav padle, vse več pa je tudi 3D tiskalnikov, ki jih lahko uporabljamo kar doma.

Vse se začne s konceptom v naši glavi, ki ga prelijemo v digitalno obliko z uporabo 3D modelirnega programa (CAD – Computer Aided Design). Ne glede na to, kateri program izberete, lahko ustvarite virtualni načrt predmeta, ki ga želite natisniti. Vseeno pa za 3D tiskanje potrebujemo program, ki bo znal naš predmet razrezati na sloje. Tako lahko 3D tiskalnik naš predmet natisne plast za plastjo. Modele lahko tudi kupite ali naložite s spleta preko različnih knjižnic.

Ko imamo digitalno 3D obliko pripravljeno za tiskanje, jo pošljemo 3D tiskalniku v datoteki s končnico .STL (ang. Standard Tesselation Language – stereolitografija). STL datoteka vsebuje množico 3D večkotnikov, ki so razrezani v sloje tako, da tiskalnik razume, kako sodijo skupaj.

Kateri 3D tiskalnik smo izbrali mi? 

Izbrali smo si 3D tiskalnik z imenom »Anet A8« iz slovenskega podjetja Azurefilm. Za izbiro nas je najbolj pritegnila kvaliteta tiskalnika ter zelo ugodna cena saj je bil popust, zraven pa smo dobili še darilo – 3kg plastičnega filamenta. Je zelo dober saj ima dovolj velik tisk in ogrevalno ploščo, ki je zelo dobra pri izdelavi predmeta saj ta ostane topel in se hladi počasneje.

Specifikacije:

Dimenzija printerja: 220 x 220 x 240mm
Dimenzija tiska: 200 x 200 x 200mm
Material: Akrilna plošča
Grelna plošča: Aluminij
Število šob: ena
Dimenzija šobe: 0.4mm
Višina plasti: 0.1-0.3mm
Spomin: SD Kartica
LCD ekran: DA
Hitrost tiska: 100mm / s
Materiali za tiskanje: PLA, PLA wood, PLA Strongman, ABS, PET-G
Premer materiala: 1.75mm
Format datoteke: G-code, OBJ, STL
Napetost: 12V
Računalniški programi: Cura, Repetier-Host
Certifikat: EMC, FCC, LVD, RoHS

Zaključek

Izbira projekta »3D tiskalnik« je bila glede na našo stroko in zahteve šole ustrezna. Sestava tiskalnika sama po sebi ni tako zelo zahtevna, vendar pa se pojavijo problemi in težave pri prvih tiskih. Za to je krivih več dejavnikov kot so npr. kalibriranje tiskalnika, povezovanje računalnika s tiskalnikom, izdelava tri-dimenzionalnega modela na računalniku, ter filament. Pri nas smo imeli največ težav s filamentom, pri prvem testiranju je tiskalnik deloval normalno in se je premikal tako kot se mora, ampak težava je bila v tem, da filament sploh ni prišel skozi šobo iz katere tiskalnik nanaša plasti na grelno ploščo. Zato smo morali razstaviti glavo ter šobo tiskalnika in jo ponovno sestaviti. Imeli smo tudi nekaj težav z jermenom, ker ni bil dovolj napet je posledično motor preskakoval in se jermen ni gladko premikal. Nato smo ga ponovno napeli in uspešno rešili težavo.

Zahvaljujemo se Mladinskemu centru Litija za to priložnost, saj smo se imeli zelo dobro in smo se veliko naučili.

Zapisali: Jan Grošičar, Matej Levec in Andraž Vehovec

*Projekt je sofinanciran s strani ESS – evropskega socialnega sklada in URSM (Urad RS za mladino). 

**Projekt Inkubator 4.0 – družbene pobude za večjo zaposlenost in boljšo prihodnost sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.