32. nacionalni otroški parlament

11. aprila 2022 je v Državnem zboru Republike Slovenije potekal 32. nacionalni otroški parlament. Tudi letošnja tema je bila Moja poklicna prihodnost. V uvodu sta ga. Darja Groznik – predsednica Zveze prijateljev mladine ing. Igor Zorčič – predsednik državnega zbora imela kratek nagovor vsem prisotnim, nato pa so se mlade parlamentarke in mladi parlamentarci razdelili v pet skupin v katerih so razpravljali o dodeljenih temah.

Teme so bile Moj poklic: skrbi, pričakovanja, znanja in veščine, Poti do mojega poklica, Poklici sedanjosti in prihodnosti, Slovenija, Evropa, svet – pozitivno, negativno, zanimivo in Vpliv covid-19 na izbiro poklica.

Po skupinskem delu je sledila dvourna razprava, ki se jo je udeležil tudi gospod predsednik države Borut Pahor. Na razpravi smo slišali veliko zanimivih predlogov za izboljšanje naših šolskih sistemov in kako olajšati poti mladim pri izbiri poklica.

Vsi so se strinjali, da je treba več časa nameniti, da mladim predstavimo poklice – tudi tiste malo bolj nenavadne. Veliko jih je menilo, da bi bilo bolje, če bi si lahko devetošolci sami izbrali tretji predmet na NPZ-jih. Nekaj besed je padlo tudi na temo kako preprečiti, da se bo beg možganov še naprej večal in kako zagotoviti mladim dobro plačane službe v Sloveniji. Prepričani so bili, da ne moremo z gotovostjo vedeti,  kakšni bodo poklici prihodnosti in kakšne veščine bomo potrebovali za opravljanje teh poklicev. Veliko jih je menilo, da nas bodo kaj kmalu na veliko področjih zamenjali roboti, zato bi morali imeti že v osnovnih šolah predmete kot so robotika in računalništvo kot obvezna predmeta. Omenili so tudi, da se na nekaterih področjih vpliv covida-19 pozna bolj, na drugih manj. Večji vpliv je imel na gostinstvo in turizem, prav tako na zdravstvo. Verjetno tudi tu tiči razlog, da se več ljudi zanima za poklice v zdravstvu. Veliko povpraševanja je tudi za službe v računalništvu, saj nas je covid naučil, da v tem naprednem svetu vsak potrebuje malo znanja in seveda nekoga, ki nas bo naučil o delu z računalniki. Čisto na koncu pa so razglasili še temo za naslednje šolsko leto. Tema je DUŠEVNO ZDRAVJE OTROK IN MLADIH.


Zapisala: Sara Rusjan, OŠ Šmartno pri Litiji